5 tips om je bureaustoel goed in te stellen

Als je werkt bij een organisatie die de nodige aandacht besteedt aan een goede werkplekinrichting, beschik je waarschijnlijk over een goede bureaustoel. Maar heb je deze wel goed ingesteld? Hier vijf tips om je bureaustoel (opnieuw) goed in te stellen:

  1. De zithoogte

Je stoel heeft de juiste zithoogte als de voeten plat op de grond staan en de knieën ongeveer in een hoek van 90 graden zijn. Dit je kun je testen door je stoel even wat hoger en lager in te stellen. Als je benen ontspannen, is de hoogte goed ingesteld.

  1. Zitdiepte

Bij sommige stoelen kan ook de zitdiepte worden ingesteld. Je hebt de juiste zitdiepte als er een handbreedte tussen de zitting en je knieholte aanwezig is.

  1. De rugleuning

De rugleuning dient je goed te ondersteunen als je rechtop zit. Als de leuning in hoogte verstelbaar is, zorg dan dat de bolling van de rugleuning je onderrug ondersteunt. Hierdoor zorg je dat je niet met een gekromde rug gaat zitten en een actieve werkhouding houdt. Bij sommige stoelen kun je ook de diepte van de steun instellen. Stel deze zodanig in dat een prettige steun ervaart.

  1. Armsteunen

Het is belangrijk dat je armen goed ondersteund worden. Je kunt dit doen door de armen op het bureaublad te plaatsen of door de armsteunen van je stoel te gebruiken. Je hebt een goede werkhouding als je armen zodanig geplaatst zijn dat ze ondersteunt worden, maar je schouders niet omhoog komen en ontspannen blijven.

  1. De stoel aan het bureau

Een stoel is zo goed of zo slecht als hij gebruikt wordt. Stel de hoogte van het werkblad zodanig in dat deze gelijk is aan de armsteunen. Het is belangrijk om de hoek van je onder- en bovenbenen op 90 graden te houden als je aan je bureau zit.

Tot slot: Wees alert op je eigen werkhouding! Hoe verleidelijk het ook is om een mobiele telefoon tussen je oor te klemmen of onderuitgezakt te zitten. Zit actief, rechtop en gebruik de stoel zoals deze bedoeld is!