Ik heb hoofdpijn deel 2

Ik heb hoofdpijn. Zijn er verschillende soorten hoofdpijn?

Er zijn inderdaad verschillende soorten hoofdpijn. Hoofdpijn is een vaak terugkerende klacht die onze stoelmasseurs behandelen. De behandeling is niet altijd dezelfde. Afhankelijk van welke soort hoofdpijn en hoe die zich manifesteert zal een stoelmasseur een andere behandeling geven. Welke soorten hoofpijn zijn er?

Hoofdpijn door vermoeidheid

Vermoeidheid kan zich niet alleen uiten in weinig energie hebben of lusteloos zijn. Ook kan een drukkende hoofdpijn het gevolg zijn van vermoeidheid. Deze hoofdpijn kan zeurend zijn en langdurig.

Spanningshoofdpijn

Door stress of plotselinge emoties kan spanningshoofdpijn ontstaan. Kenmerkend voor deze hoofdpijn is een algehele staat van spanning, gespannen schouders en/of nek. De hoofdpijn kan aan één zijde van het hoofd aanwezig zijn, aan beide zijden, of boven op de schedel.

Cyclus gebonden hoofdpijn

Een herkenbare vorm van hoofpijn voor veel vrouwen. Voor of tijdens de menstruatie kan een soms heftige vorm van hoofdpijn optreden. Soms zelfs in de vorm van migraine. Deze hoofdpijn kan zich op verschillende manieren uiten. Bij de ene persoon is het langdurig en drukkend, bij de andere persoon heftig en stekend.

Hoofdpijn en spijsvertering

Wellicht is spijsvertering niet het eerste waaraan je denk als oorzaak van hoofdpijn. In de praktijk komen we vaak tegen dat hoofdpijn getriggerd wordt door spijsverteringsklachten. Deze hoofdpijn kan heftig zijn maar ook zeurend en langdurig. Vaak aanwezig aan de zijkant of voorzijde van het hoofd.

Migraine en cluster hoofdpijn

Dit zijn vormen van hoofdpijn die dusdanig ernstig zijn dat deskundig advies van een huisarts of specialist noodzakelijk is. Voor dit artikel laten we deze buiten beschouwing.

In een volgend artikel meer over de behandelingen van de verschillende soorten hoofdpijn!

Gerelateerde artikelen:

Het bovenstaande artikel is gebaseerd op praktijkervaringen van shiatsu stoelmasseurs. Het is niet de intentie hier een wetenschappelijke onderbouwing te geven. Indien je een ernstige vorm van hoofdpijn hebt, raadpleeg dan als eerste de huisarts.