Ik heb hoofdpijn deel 3

Ik heb hoofdpijn door vermoeidheid

Zoals je gelezen hebt in ons vorig artikel zijn er verschillende soorten hoofdpijn. Elke hoofdpijn is uniek en elke behandeling van hoofdpijn is uniek. Een shiatsu stoelmasseur zal eerst nagaan hoe de hoofdpijn zich manifesteert en de behandeling hierop aanpassen. Een van de mogelijke oorzaken van hoofdpijn, is vermoeidheid.

Hoofdpijn door vermoeidheid

Vermoeidheid is niet voor iedereen hetzelfde. Je kunt moe zijn van te lang bezig zijn met je hoofd, omdat je fysiek hard hebt gewerkt of gesport hebt, onder hoge werkdruk moet presteren, omdat er emotionele gebeurtenissen zijn geweest of  door langdurige stress. Het is duidelijk dat een vermoeidheid die ontstaat doordat je fysiek hard hebt gewerkt, anders is dan vermoeidheid door emotionele uitputting of langdurige stress. Ze uiten zich anders en je voelt je bij de ene vermoeidheid anders dan bij de andere. Elk type vermoeidheid vraagt dan ook een andere benadering. Hoofdpijn is een symptoom dat kan optreden bij vermoeidheid die veroorzaakt wordt door (emotionele) stress, hoge werkdruk, of door fysieke inspanning. Het is een hoofdpijn die over het algemeen geschikt is om door een stoelmasseur te laten behandelen.

Stoelmassage en hoofdpijn door vermoeidheid

De behandeling van de hoofdpijn zal zich veelal concentreren op het vrijmaken van het gebied rondom de nek en schouders.  Dat kan door druk uit te oefenen langs de ruggenwervels naar beneden, door op de armen en polsen te werken of door mobilisaties (bewegingen) van de schouders en armen te maken.  Na de behandeling voel je jezelf meer ontspannen, maar hoogstwaarschijnlijk ook moe. Het is echter een ander soort vermoeidheid die je na de behandeling  zult voelen. Een vermoeidheid die maakt dat je kunt herstellen. Als het kan, probeer dan de stoelmassage aan het einde van de dag te plannen zodat je naar huis kunt gaan en rust kunt nemen. Plan niet al teveel drukke werkzaamheden meer na de stoelmassage.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Uiteraard als allereerste: de oorzaak van de vermoeidheid wegnemen! Dat is niet altijd eenvoudig. Bestaande situaties kunnen soms dusdanig moeilijk zijn dat je zelf niet ziet hoe je dit kunt veranderen. Vaak helpt het om met iemand hierover te praten. Werk je in een grotere organisatie, dan is er vaak een bedrijfsmaatschappelijk werker of een vertrouwenspersoon bij wie je te rade kunt gaan. Anders je huisarts, de bedrijfsarts of je leidinggevende als je hiermee een goede relatie hebt.

Uiteraard is de volgende stap rust nemen en goed voor jezelf zorgen! Als een vermoeidheid zich uit door o.a. hoofdpijn, is het goed om te bewegen. Zoek een vorm van bewegen waarbij je jezelf lekker voelt en die je leuk vindt.

In een volgend artikel meer over de behandelingen van spanningshoofdpijn.

Gerelateerde artikelen:

Het bovenstaande artikel is gebaseerd op praktijkervaringen van shiatsu stoelmasseurs. Het is niet de intentie hier een wetenschappelijke onderbouwing te geven. Indien je een ernstige vorm van hoofdpijn hebt, raadpleeg dan als eerste de huisarts!