Ik heb hoofdpijn deel 4

Ik heb spanningshoofdpijn. Kan een stoelmassage helpen?

Zoals je gelezen hebt in een vorig artikel zijn er verschillende soorten hoofdpijn. Elke hoofpijn is uniek en elke behandeling van hoofdpijn is uniek. Een stoelmasseur met een shiatsu achtergrond zal eerst nagaan hoe de hoofdpijn zich manifesteert en de behandeling hierop aanpassen. Een van de mogelijke oorzaken van hoofdpijn, is spanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Spanning op het werk of thuis, kunnen diverse klachten veroorzaken. Je kunt last krijgen van je maag, darmen, rug, of je kunt hoofpijn krijgen. Spanningshoofdpijn manifesteert zich meestal aan de zijkant van het hoofd of bovenop op het hoofd. Vaak gecombineerd met een gespannen nek of nekbasis. Het kan een heftige vorm van hoofdpijn zijn die zich bonkend of stekend manifesteert.  Andere spanningsklachten, zoals darmklachten, kunnen zich ook indirect manifesteren als hoofdpijn. Dit type hoofdpijn manifesteert zich meestal op een andere plaats. Dit maakt het soms lastig om de oorzaak van de hoofdpijn vast te stellen.

Stoelmassage en spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is in termen van een shiatsu stoelmassage, opstijgende en stagnerende energie die zich uit in heftige hoofdpijn en spanning rondom de nek. Het is een hoofdpijn die soms lastig te behandelen is. Vaak is er meer nodig dan alleen een stoelmassage van 20 minuten. Wel werkt een stoelmassage bijna altijd verlichtend. In de meeste gevallen zal de stoelmasseur eerst (een gedeelte van) de rug, schouders of armen behandelen en dan pas het stijve gebied rondom de nekbasis. Na de behandeling voelen nek en schouders meer ontspannen en is de hoofdpijn meestal minder heftig. In een enkel geval kan de hoofdpijn na de behandeling verergeren. Meld dit dan de volgende keer aan de stoelmasseur zodat hij of zij de behandeling kan aanpassen.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Ieder persoon reageert anders op spanning. Als je goed luistert naar je lichaam, is het een signaal dat de omgeving, of jijzelf, meer van je vraagt dan je kunt verwerken. Als je vaak last hebt van spanningshoofdpijn, is het goed om te proberen te achterhalen wat hiervan de reden is. Als het lastig voor je is om hier inzicht in te krijgen, bespreek dit dan met mensen in je omgeving, huisarts, bedrijfsmaatschappelijk werker, bedrijfsarts of je leidinggevende. Soms kunnen kleine veranderingen in de omstandigheden een groot verschil maken.

Op de korte termijn helpt alles wat je van binnen rust geeft. Dat is voor iedereen verschillend. Dat kan wandelen in de natuur zijn, met vrienden lachen, dansen, hardlopen, yoga, muziek luisteren, etc.

Wat niet helpt, maar wat iedereen wel kent na een drukke dag, is om in de avond op de bank te gaan hangen en een glas wijn of bier te drinken. Dat geeft niet de rust van binnen die je nodig hebt om weer te herstellen. Het is beter om dan naar muziek te luisteren, een avond wandeling te maken of een yoga oefening te doen.

Bij aanhoudende heftige hoofdpijn is het verstandig om de huisarts te raadplegen!

Gerelateerde artikelen:

Het bovenstaande artikel is gebaseerd op praktijkervaringen van shiatsu stoelmasseurs. Het is niet de intentie hier een wetenschappelijke onderbouwing te geven. Indien je een ernstige vorm van hoofdpijn hebt, raadpleeg dan als eerste de huisarts