Vijf tips om te ontspannen voor extraverte mensen

Introverte en extraverte mensen hebben verschillende behoeften. Daar waar introverte mensen opladen door rust te nemen en op zichzelf te zijn, krijgen extraverte mensen energie van samen met anderen iets te doen. Het is goed om te beseffen dat ieder van ons eigenschappen heeft die zowel extravert als introvert zijn. Ergens hebben we allemaal een stukje extraversie of introversie in ons. Soms zijn we wat meer extravert, soms wat meer introvert.

Maar wat zeggen deze eigenschappen als we het hebben over werkdruk en de behoefte om ons te ontspannen?

Wanneer ben je ontspannen?

Ontspanning is meer dan alleen niets doen. Ontspannen heeft ook een actieve component in zich. Denk hierbij maar eens aan de laatste keer dat je ziek was. Waarschijnlijk was je niet veel aan het doen en lag je ‘rustig’ op je bed of op de bank. Maar ontspannen voelde dat zeer zeker niet. Bij echte ontspanning heb je zowel rust als energie opgedaan.

De valkuil van extraverte mensen

Extraverte mensen hebben over het algemeen meer energie. Ze reageren vrij impulsief, zijn meer naar buitengericht en zoeken het contact met anderen. Ze kennen hun eigen grenzen echter ook minder goed. Ze kunnen vanuit enthousiasme en passie doorgaan. Ze gaan door omdat ze energie krijgen van dat wat ze doen. Maar ook hun batterij kan leegraken. Meestal gebeurt dat onverwacht en vrij abrupt. Tot verrassing van zichzelf en anderen.

Hoe ontspan je als extravert persoon op een goede manier?

Als je meer eigenschappen in jezelf herkent van een extravert persoon, weet je waarschijnlijk wel waar je energie van krijgt. Mensen om je heen, gezellig de stad in, met vrienden iets leuks doen. De actieve component van ontspanning zit wel goed bij jou! Maar wat is rust? Wat geeft jou echte rust? Echte rust ontstaat als je contact maakt met je lichaam. Als je weer voelt dat je een lichaam hebt! Dat is het gevoel dat je kunt hebben na het sporten, na een bezoek aan de sauna of een goede massage. Het is een rust die anders is dan op de bank zitten. Het is een rust die we nodig hebben om weer op te laden. Het is een rust die zorgt voor een diepe ontspanning.

De vijf tips om te ontspannen voor extraverte mensen

  • Blijf vooral die dingen doen waar je energie van krijgt. Zoek de gezelligheid op, doe leuke dingen met vrienden.
  • Wees ervan bewust dat ook jij uiteindelijk een grens hebt. Door teveel gezelligheid en mensen om je heen, kan ook bij jou de batterij leeg raken.
  • Maak contact met je lichaam. Ga naar de sauna, volg yogales of onderga een massage.
  • Als je gaat sporten, zorg er dan voor dat je niet te snel en teveel gaat sporten. Bewaak ook hier je grens!
  • Als je al in een situatie zit dat je voorbij je grenzen bent gegaan, zoek dan eerst de rust door contact te maken met je lichaam. En ga als het goed voelt, ga je voorzichtig weer de dingen doen waarvan je energie krijgt.

Gerelateerde artikelen