Vijf tips om te ontspannen voor introverte mensen

Introverte mensen ontspannen anders extraverte mensen

In het vorige artikel hebben we geschreven over hoe extraverte mensen zich het beste kunnen ontspannen en welke valkuilen zij hebben. Introverte mensen hebben andere behoeften om te ontspannen dan extraverte mensen. Ze zullen om te ontspannen meer de rust op zoeken en situaties waarbij ze of alleen zijn of met een kleine groep bekenden. Het is goed om te beseffen dat ieder van ons eigenschappen heeft die zowel extravert als introvert zijn. Ergens hebben we allemaal een stukje extraversie of introversie in ons. Soms zijn we wat meer extravert, soms wat meer introvert.

Omdat extraverte mensen naar buitengericht zijn en zich meer laten gelden, zetten zij vaak de norm voor wat de gangbaar en gewoon is. De behoeften van introverte mensen worden daardoor vaak niet gezien of als ‘raar’ bestempeld. Echter de helft van de medewerkers zit ergens in het introverte spectrum!

De valkuilen van Introverte mensen

Introverte mensen hebben van nature wat minder energie dan extraverte mensen. Introverte mensen gaan hierdoor over het algemeen bewuster om met hun energieniveau. Ze weten uit ervaring wat hun teveel energie kost. Maar niet altijd is het mogelijk om dit soort situaties ook daadwerkelijk te vermijden en soms zijn ze lastig te herkennen. Soms kom je als introvert persoon in situaties terecht waarin je heel langzaam leeg loopt. Niet van de ene op de andere dag, maar heel langzaam. Introverte mensen accepteren vaak deze situaties en durven ze niet bespreekbaar te maken bij hun collega’s of leidinggevenden. Want de gangbare normen worden vaak gezet door extraverte mensen.

Een andere valkuil is dat wanneer je al in een situatie zit waarin je overprikkeld bent, of weinig energie meer hebt, dat je hierin blijft hangen. Alles voelt teveel en je vermijdt de meeste situaties. Hierin is het goed te beseffen dat prikkels niet alleen energie kosten, maar ook ons systeem aanzetten tot het aanmaken van energie. We hebben in zekere mate prikkels nodig.

De vijf tips om te ontspannen voor Introverte mensen

  • Ga op jouw eigen manier om met drukke situaties. Dat extraverte mensen de norm lijken te zetten, wil niet zeggen dat jouw manier raar is. Je vertegenwoordigt de helft van de bevolking!
  • Zoek of vraag om een rustige werkplek waar je ongestoord kunt werken.
  • Blijf de dingen doen die je al doet en waarvan je weet dat ze je rust geven. Maak contact met je lichaam. Ga naar de sauna, volg yogales of onderga een massage.
  • Realiseer je dat externe prikkels nodig hebt om energie te generen. Zoek hierbij situaties op waarvan je weet dat je er plezier aan beleefd als je ze toch doet. Ga ze niet vermijden als je moe bent!
  • Maak situaties waarin je blijvend dag na dag energie verliest bespreekbaar. Als je dat moeilijk vind, zoek dan hierbij hulp.

Gerelateerde artikelen