Werkdrukbeleving deel 2

Werkdrukbeleving en bezieling

In het vorige artikel hebben we kunnen lezen dat veel medewerkers last hebben van psychische vermoeidheid en burn-outklachten en dat deze beïnvloedt worden door de leeftijdscategorie, geslacht, aantal werkuren, gezinssamenstelling en de zelfstandigheid van een medewerker. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Factoren die met de werksituatie te maken hebben en persoonlijke factoren. De werksituatie wordt bepaald door factoren die een medewerker zelf maar in geringe mate kan beïnvloeden. Persoonlijke factoren zoals slaap, voeding, beweging, ontspanning, sociale vaardigheden en bevlogenheid liggen meer binnen iemands mogelijkheden om te veranderen.  Een van de meest belangrijke persoonlijke factoren die een rol speelt bij de werkdrukbeleving is ‘bevlogenheid’ of ‘bezieling’.

Bezieling

In de oosterse geneeskunde kent men het begrip ‘Spirit’. Het is een begrip dat voorkomt uit een andere wijze van denken en lastig te vertalen is naar het Nederlands. Het is iets dat ieder van ons heeft. Een diepere laag in onszelf. Een bron van kracht en rust tegelijkertijd. Het is dat gedeelte van onszelf dat ons verbindt met alles en iedereen om ons heen. Het beste laat ‘Spirit zich vertalen als ‘Bezieling’. Als je ‘bezieling’ hebt dan ga je makkelijker om met de dingen die op je pad komen. Je laat je minder lijden door de kleine tegenslagen en gaat met energie aan de slag omdat je weet dat datgene wat je doet, past bij wie je bent. Je staat dicht bij je intuïtie, je hebt rust en je bent blij met jezelf. Je laat je niet leiden door je ego, maar door een diepere drijfveer. Je bent authentiek en mensen vinden het fijn om met je samen te werken.

Hoe ontstaat bezieling

Bezieling ontstaat gemakkelijker als je gezond en fit bent. Derhalve zijn goede voeding, voldoende beweging, ontspanning en goede nachtrust voorwaarden voor bevlogenheid en bezieling. Hoe dicht je ook bij jezelf staat, het is niet eenvoudig om bevlogen te zijn als je niet fit bent.  En dan? Je sport regelmatig, eet gezond en zorgt voor voldoende ontspanning en nachtrust. En wat dan nog meer? Goed denken!

Goed denken

Goed eten, op tijd naar bed, regelmatig bewegen zijn zaken die misschien niet voor iedereen even eenvoudig zijn, maar iedereen kan zich hierbij voorstellen dat dit direct van invloed is op iemands energieniveau en daardoor iemands bezieling. Maar goed denken? Wat is dat?! In ons volgende artikel meer over wat goed denken inhoudt en hoe je dat doet.

Gerelateerde artikelen:

  1. Werkdrukbeleving deel 1
  2. Werkdrukbeleving deel 2
  3. Werkdrukbeleving deel 3