Werkdrukbeleving deel 3
Werkdrukbeleving en goed denken
Goed eten, op tijd naar bed en regelmatig bewegen zijn zaken die misschien niet voor iedereen even eenvoudig zijn. Iedereen kan zich hierbij echter voorstellen dat dit direct van invloed is op iemands energieniveau en daardoor iemands bevlogenheid. Er is echter een factor die van grotere invloed is: goed denken! Goed denken? Wat is dat?!
Goed denken
We kennen allemaal wel bezigheden waar je zoveel plezier in hebt dat je de tijd verliest. Waarin je volledig in opgaat en die je met een glimlach uitvoert. In deze situaties zijn er geen negatieve gedachten. Je doet datgene wat je besloten hebt om te doen en met heel veel plezier. We kennen echter ook allemaal situaties waar de omstandigheden buiten ons bepalen wat we moeten doen. We ervaren werkdruk, stress, of zelfs een afkeer om iets uit te voeren. In deze situatie kunnen er makkelijk negatieve gedachten ontstaan. Gedachten die vooral gaan over de omstandigheden en wat deze voor ons betekenen. Als je gedachtentrein echt goed op gang komt, kunnen er in je hoofd allerlei scenario’s voorbijflitsen. Hoe je dit ooit op tijd af krijgt, hoe erg of hoe vervelend dit is, wat er mogelijk kan gebeuren, hoe oneerlijk het is, hoe je niet gehoord bent, etc. Deze gedachten zijn vermoeiend. Als je in deze gedachten blijft hangen, kost dit veel energie, heel veel energie!
Goed denken gaat over acceptatie en verantwoordelijkheid nemen. Acceptatie van de omstandigheden en verantwoordelijkheid nemen over datgene waar je wel controle over hebt. Namelijk jouw reactie.
Hoe doe ik dat, goed denken?
Goed denken is allereerst jezelf realiseren dat het niet gaat over de omstandigheden, maar over jouw eigen reactie daarop. Accepteer de omstandigheid en bepaal vervolgens hoe je gaat reageren. Stel dat er tijdsdruk op je uitgeoefend wordt waardoor het duidelijk is dat je iets niet binnen een normale werkdag afkrijgt. Je kunt daardoor niet naar een feest waar je beloofd had te zijn. Vervelend! Je gedachten schieten alle kanten op. Dan echter ontstaat het inzicht dat het gaat om wat JIJ doet. Je kunt zelf bepalen hoe je reageert en actie ondernemen. De opties die je hebt zijn; praten met je leidinggevende en aangeven dat het niet lukt (misschien kan de deadline toch uitgesteld worden), collega’s om hulp vragen zodat je eerder klaar bent, of je vrienden bellen en zeggen dat je niet kunt komen maar dat je graag volgende week afspreekt. Op deze wijze bepaal jij wat er gebeurt. Je accepteert de situatie, maar bepaalt zelf de actie. Dit geeft een heel ander gevoel van binnen. Een gevoel dat jij degene bent die de controle heeft.
Relatie tussen denken en een gezonde leefstijl
Goed denken is makkelijker als je fit en gezond bent. Bewegen, ontspannen, goed eten en voldoende slaap heeft invloed op ons denken. Het meest makkelijke dat jezelf kunt doen is contact te maken met je lichaam door te bewegen en actief te ontspannen. Dat kan door te sporten, yoga te beoefenen, te mediteren of door een massage te ondergaan. Je zult merken dat als je meer contact met je lijf maakt, je gedachten minder snel op hol slaan en goed denken makkelijker wordt.